Historik

By Folkdanslag bildades i januari 1963 och har sedan dess inspirerat till dans på olika sätt: folkdans, squaredans och modern dans.

Blomstringstiden var under 70-talet, då folkdanslaget hade omkring 300 medlemmar. Vi har i dagsläget ca 45 medlemmar men är fortfarande fullt verksamma!

By Folkdanslag har gjort sig kända för att i sina program ha en röd tråd och ofta en berättelse av något slag. Det kanske mest spelade är ”Tidernas Bröllop”, ett kyrkoprogram med både musik, dans och berättare, som har uppförts över 40 gånger både i Sverige och utomlands.

By Folkdanslag har många strängar på sin lyra. Om man ser till årliga händelser, så deltar laget i nationaldagsfirandet och midsommarfirandet i Horndal samt midsommarfirandet i By där vi även under många år varit medarrangör.

Men försöker också förgylla tillvaron på flera serviceboenden i både Avesta och Hedemora kommun till midsommar.

Vi är en samling människor som tycker om att ha roligt tillsammans, gammal som ung.

Som förening måste vi även överleva ekonomiskt och vårt sätt att få ihop vår är bla att baka. Vi har tex haft hand om serveringen till Horndalsrevyn där vi bakat allt bröd men också skött serveringen. Under några år har vi också skött om serveringen och parkeringen på By Marknad under By Slånkvicku där vi naturligtvis också bara serverar hembakat bröd. Det kanske är en andra ”gren” i vår förening, det där med att baka?!?

Till midsommar bjuder vi hit ett utländskt lag, som gästar oss och hjälper till med uppvisningarna, eftersom det är den mest hektiska helgen under året.